Obsah stránek je pouze informativního charakteru, veškerá investiční rozhodnutí pečlivě zvažte, případně konzultujte s odborným poradcem.

Saturday, 26. October 2024

Stříbro míří vzhůru: Předpověď na 40 USD za unci

Capxmaster

Zatímco zlato v roce 2024 dosahuje rekordních hodnot, stříbro také roste. Jeden z analytiků předpovídá, že do konce roku by mohlo dosáhnout až 40 USD za unci. Tato předpověď je podpořena několikaletým deficitem nabídky stříbra. Zatímco světová nabídka se podle odhadů pohybuje kolem 1,004 miliardy uncí, poptávka dosahuje 1,219 miliardy uncí.

Očekávaný růst navzdory volatilitě

Peter Spina, zakladatel GoldSeek.com, uvádí, že rally stříbra je teprve na začátku. Upozorňuje však na vysokou volatilitu trhu, která by mohla způsobit krátkodobé poklesy cen. Nižší 30 USD však funguje jako silná podpůrná hladina.

Na pondělním obchodování se prosincové kontrakty na stříbro ustálily na 33,895 USD za unci, což představuje růst o 41 % od začátku roku. Tento nárůst přitahuje pozornost investorů, přičemž ceny stříbra stále zůstávají ve srovnání se zlatem relativně levné. Futures na zlato se na stejném obchodování usadily na 2 736,40 USD za unci.

Historické perspektivy a budoucí vývoj

Historicky se poměr cen zlata a stříbra pohyboval kolem 55:1, ale v současné době je tento poměr téměř 81:1, což signalizuje, že stříbro má značný prostor k dalšímu růstu. Pokud ceny stříbra překročí hranici 40 USD, budou se přibližovat k jeho historickému maximu 48,70 USD, stanovenému v roce 1980.

Navzdory očekávaným výkyvům se zdá, že rally stříbra nabírá na síle, a investoři by měli být připraveni na potenciální prudké nárůsty i volatilitu.

Přidejte komentář