Obsah stránek je pouze informativního charakteru, veškerá investiční rozhodnutí pečlivě zvažte, případně konzultujte s odborným poradcem.

Friday, 18. October 2024

Americký dolar posiluje v souvislosti s blížícími se prezidentskými volbami v USA, říká UBS

Capxmaster

Americký dolar zaznamenává růst, protože trhy reagují na blížící se prezidentské volby v USA. Podle UBS tento trend souvisí s rostoucími šancemi Donalda Trumpa na volební vítězství, což by mohlo mít pozitivní dopady na dolar. Mediální zprávy naznačují lepší výhledy pro Trumpa v posledních průzkumech, což trh vnímá jako příznivé, zejména kvůli možnosti agresivnějších celních opatření.

UBS uvedla, že vyšší šance na Trumpovo prezidentství pravděpodobně podpoří posilování dolaru v krátkodobém horizontu. Dolar v současné době těží ze silného sentimentu, i když analytici varují, že do konce roku může dojít k jeho mírnému oslabení.

Americká ekonomika a plány Donalda Trumpa

Trump, kandidát republikánů v nadcházejících volbách, obhajuje svou ekonomickou vizi, která zahrnuje zvýšení cel na dovoz ze zemí jako Čína a Evropská unie. Tvrdí, že tato opatření nezvýší federální deficit a podpoří oživení výroby v USA. Navzdory kritice jeho protekcionistické politiky Trump věří, že tento přístup přinese růst americké ekonomice a nové příjmy.

V rozhovoru pro Bloomberg Trump zopakoval svou strategii zavedení vysokých cel na vybrané zboží a výrobu vozidel, která by mohla zvýšit zaměstnanost a zlepšit ekonomické podmínky. Někteří kritici však tvrdí, že tato opatření by mohla narušit vztahy se spojenci a zvýšit ceny spotřebního zboží.

Dopad na globální trhy

Rostoucí síla dolaru a Trumpova strategie ovlivňuje také globální měnové trhy. S blížícím se zasedáním Evropské centrální banky (ECB) se trhy připravují na možné změny v měnové politice, včetně dalšího snížení sazeb. UBS zdůrazňuje, že i když zůstávají očekávání ohledně poklesu kurzu eura utlumená, rozhodující bude krátkodobý vývoj ve Spojených státech.

V souvislosti s aktuálním vývojem tržních podmínek dosáhl kurz EUR/USD mírného růstu na 1,0894, zatímco americký dolar posílil vůči japonskému jenu na 149,34.

Trumpovy plány na zavedení vysokých cel

Trumpovy návrhy zahrnují vysoká cla na dovoz vozidel, solárních panelů, oceli a dalších produktů z Mexika, Německa a dalších zemí. Tento přístup má za cíl oživit americkou výrobu, i když kritici varují před možným narušením globálních obchodních vztahů a zvýšením spotřebitelských cen.

Navzdory těmto obavám Trump tvrdí, že jeho politika ochrání pracovní místa a povzbudí investice do domácí výroby. Spojenci USA, kteří závisí na amerických obchodních vztazích, mohou mít v důsledku této politiky ztížený přístup na americký trh.

Závěr

S blížícími se volbami v USA se ekonomické politiky Donalda Trumpa stávají ústředním bodem debaty o budoucnosti americké ekonomiky. Posilování dolaru a Trumpovy plány na zavedení agresivnějších obchodních opatření mohou mít dalekosáhlé důsledky pro globální ekonomiku.

Přidejte komentář