Obsah stránek je pouze informativního charakteru, veškerá investiční rozhodnutí pečlivě zvažte, případně konzultujte s odborným poradcem.

Friday, 18. October 2024

Bitcoin míří nad 70 000 USD: Odborníci předpovídají nový rekordní růst

BidAskBit

Bitcoin, největší světová kryptoměna, je na cestě k překonání hranice 70 000 USD, a to díky rostoucí dynamice trhu. Aktuálně se obchoduje za více než 67 600 USD, což jsou hodnoty neviděné od srpna tohoto roku. Podle odborníků, jako je Jonathan de Wet ze společnosti Zerocap, může bitcoin v příštích týdnech dosáhnout této rekordní úrovně.

Politický vývoj a makroekonomické faktory podněcují optimismus

Politické faktory, včetně plánů bývalého prezidenta Donalda Trumpa, slibují vytvoření příznivějšího regulačního prostředí pro kryptoměny. Trump prohlásil, že chce z USA učinit hlavní světové centrum pro kryptografii, což by podle odborníků mohlo přilákat nové investice do sektoru.

K tomu se přidává globální měnová politika, kde hlavní centrální banky uvažují o snižování úrokových sazeb. Tento krok by mohl podpořit riziková aktiva, mezi která patří i bitcoin. Andy Lian, blockchainový expert, upozorňuje, že kombinace těchto faktorů by mohla v nadcházejících týdnech vést k historickému maximu bitcoinu. Lian dále poznamenává, že Trumpova idea vytvoření strategické bitcoinové rezervy by mohla znamenat zásadní obrat v regulaci kryptoměn v USA.

Rizika a výzvy na cestě k rekordu

Navzdory pozitivním predikcím však zůstávají rizika. Jonathan de Wet poukazuje na ekonomické problémy Číny, včetně rostoucího zadlužení místních vlád a slabé domácí poptávky. Čína sice slíbila rozsáhlé stimulační balíčky, ale stále není jasné, zda budou mít požadovaný dopad. Kromě toho geopolitické napětí na Blízkém východě a energetické problémy v regionu představují další nebezpečí, které by mohlo ovlivnit vývoj na globálním trhu s kryptoměnami.

Přes tato rizika zůstává trh s bitcoinem nadále optimistický, zejména díky institucionálním investorům, kteří stále zvyšují své pozice v kryptoměnách. V posledních třech obchodních dnech zaznamenaly americké spotové burzovně obchodované fondy příliv více než 1,1 miliardy dolarů. Tato poptávka ukazuje rostoucí důvěru ve stabilitu a budoucí růst bitcoinu, a to i přes nejistoty, kterým globální trhy čelí.

Cesta k novým maximům

Překonání hranice 70 000 USD by znamenalo návrat bitcoinu na úroveň z března letošního roku, kdy dosáhl svého historického maxima 73 738 USD. Aktuální trend ukazuje, že bitcoin má potenciál tuto úroveň opět atakovat, zvláště pokud dojde k dalším příznivým politickým a ekonomickým změnám.

Zatímco růstová dynamika bitcoinu je silná, investoři by měli být obezřetní a sledovat klíčové faktory, které mohou ovlivnit trh.

Přidejte komentář