Obsah stránek je pouze informativního charakteru, veškerá investiční rozhodnutí pečlivě zvažte, případně konzultujte s odborným poradcem.

Thursday, 19. September 2024

Americký dolar klesá před klíčovým zasedáním Fedu

Capxmaster

Americký dolar v úterý pokračoval v poklesu a obchodoval se kolem svých nejnižších hodnot v tomto roce. Hlavním důvodem jsou očekávání trhu, že Federální rezervní systém (Fed) tento týden sníží úrokové sazby, a to možná výrazněji, než se původně předpokládalo.

Očekávání snížení sazeb

Ve 10:40 SEČ dolarový index, který měří hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších měn, klesl o 0,1 % na 100,299 bodu. Tento pokles souvisí s rostoucími sázkami na to, že Fed na svém zasedání tento týden sníží úrokové sazby, přičemž trhy dávají 68% šanci na snížení o 50 bazických bodů.

Podle analytiků ING trhy „pokračují v konsolidaci medvědích dolarových pozic,“ což je přímý důsledek očekávání, že Fed přikročí k dalšímu uvolnění měnové politiky. Tato situace vytváří tlak na dolar, což přispívá k jeho oslabování.

Euro a libra reagují

Měnový pár EUR/USD se obchodoval o 0,1 % výše na 1,1136 USD, přičemž euro zůstává silné, navzdory tomu, že Evropská centrální banka minulý týden snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů. Analytici z BNP Paribas předpokládají, že i v případě globální recese by euro mohlo vůči dolaru dále posílit.

Libra (GBP/USD) zaznamenala mírný pokles na 1,3213 USD, přestože zůstává jednou z nejsilnějších měn vůči dolaru s letošním nárůstem o 3,9 %. Bank of England má ve čtvrtek zasedání, přičemž se očekává, že ponechá svou klíčovou úrokovou sazbu na 5 %.

Výhled pro jen a čínský jüan

Japonský jen (USD/JPY) mírně oslabil na 140,50, ale stále se drží blízko svých letošních minim. Investoři očekávají, že jenu pomůže blížící se zasedání Bank of Japan, které proběhne tento pátek. Očekává se, že Bank of Japan ponechá úrokové sazby beze změny, ale může naznačit možnou budoucí úpravu v případě růstu inflace.

Mezitím čínský jüan (USD/CNY) zůstává stabilní na úrovni 7,0930, a to i přes pokračující ekonomické potíže v Číně, které naznačují další oslabení místní měny.

Závěr

Dolar zůstává pod tlakem kvůli očekáváním, že Federální rezervní systém sníží úrokové sazby, což by mohlo mít dlouhodobé dopady na jeho hodnotu vůči ostatním měnám. Dolarový index si v úterý připsal 0,14 % na 100,84 bodu, ale zůstává křehký, protože trhy čekají na rozhodnutí Fedu, které může přinést další volatilitu na měnové trhy.

Přidejte komentář