Obsah stránek je pouze informativního charakteru, veškerá investiční rozhodnutí pečlivě zvažte, případně konzultujte s odborným poradcem.

Wednesday, 16. October 2024

Proč by Saúdská Arábie mohla zvýšit těžbu ropy a snížit ceny?

Capxmaster

Saúdská Arábie, klíčový člen OPEC+, možná zvažuje otevření svých ropných “kohoutků” a zvýšení těžby ropy. Toto rozhodnutí by mohlo být reakcí na frustraci uvnitř aliance OPEC+, kde někteří členové nedodržují dohodnuté limity produkce. Pokud se Saúdská Arábie rozhodne pro zvýšení těžby, mohlo by to vést k výraznému poklesu globálních cen ropy.

Podle zprávy společnosti Capital Economics se uvnitř OPEC+ zvyšuje nespokojenost, což zvyšuje spekulace, že Saúdská Arábie může zasáhnout. Země by tím mohla získat zpět svou dominanci na trhu a současně “potrestat” ty, kteří nedodržují produkční omezení. Tento krok by však znamenal zásadní změnu v politice, která by vyžadovala nejen zvýšení těžby, ale také ochotu čelit krátkodobému poklesu cen.

Historické souvislosti a rizika

Podobné kroky v minulosti měly na globální trh s ropou významný dopad. V polovině 80. let a během roku 2010 zvýšení saúdské produkce vedlo k celosvětovému poklesu cen ropy. Aktuální situace však podle odborníků není tak vážná jako tehdy. Saúdská Arábie by mohla využít svých finančních rezerv a být schopná zvládnout krátkodobé ztráty způsobené nízkými cenami.

Pokud by došlo ke zvýšení produkce, Saúdská Arábie by mohla zvýšit těžbu až na 12,5 milionu barelů denně ze současných 9 milionů barelů. K tomu by však musely ceny ropy výrazně klesnout, což by mohlo mít negativní dopad na výnosy z ropy.

Očekávání a výhled

Růst těžby a pokles cen ropy by mohly být rozhodujícími tématy na prosincovém zasedání OPEC+. Aliance se dříve dohodla na dobrovolném omezení produkce do konce listopadu, ale plánuje toto omezení postupně zrušit. Nadcházející jednání by mohlo přinést významné změny v politice, přičemž trh bude bedlivě sledovat kroky Saúdské Arábie.

Přidejte komentář