Obsah stránek je pouze informativního charakteru, veškerá investiční rozhodnutí pečlivě zvažte, případně konzultujte s odborným poradcem.

Wednesday, 16. October 2024

USA připravují historický prodej bitcoinů zabavených ze Silk Road

Virarosi

Spojené státy se chystají dražit 69 370 bitcoinů, které byly zabaveny z dark web marketplace Silk Road, po rozhodnutí Nejvyššího soudu USA. Hodnota těchto bitcoinů, nyní přibližně 4,4 miliardy dolarů, z nich činí jednu z největších konfiskací kryptoměn v historii.

Právní bitva o bitcoiny

Spor se vedl mezi vládou a společností Battle Born Investments, která tvrdila, že má nárok na zabavené bitcoiny. Společnost argumentovala, že získala aktiva v rámci konkurzního řízení spojeného s mužem jménem Raymond Ngan. Tvrdila, že právě Ngan byl „osobou X“, hackerem, který odcizil bitcoiny z dark web marketplace Silk Road a předal je úřadům. Americké soudy však tyto nároky zamítly.

Historie Silk Road a zabavených bitcoinů

Silk Road byl dark web marketplace, spuštěné v roce 2011 Rossem Ulbrichtem. Platforma umožňovala anonymní prodej nelegálních produktů, zejména drog, prostřednictvím bitcoinů. V roce 2013 FBI marketplace uzavřela a zatkla Ulbrichta. Zatímco původně zabavené bitcoiny byly drženy vládou, později byly objeveny další prostředky, které spojil IRS s hackerem „osobou X“.

Zabavení 69 370 bitcoinů se stalo jedním z největších úlovků americké vlády v oblasti kryptoměn. Vzhledem k tomu, že Nejvyšší soud rozhodl případ ve prospěch vlády, může nyní proběhnout jejich prodej. Na dražbu bude dohlížet U.S. Marshals Service, přičemž část bitcoinů již byla přesunuta na Coinbase Prime, což naznačuje blížící se aukci.

Dopady na trh a americkou ekonomiku

Prodej tak velkého množství bitcoinů by mohl mít zásadní vliv na trh s kryptoměnami. Takový krok by mohl zvýšit volatilitu bitcoinu a vyvolat krátkodobý tlak na cenu. Navíc prodej přichází v době, kdy se trh s kryptoměnami snaží stabilizovat po sérii cenových výkyvů.

Trumpova vize pro bitcoiny

Na konferenci Bitcoin 2024 v Nashvillu prezidentský kandidát Donald Trump navrhl, že by USA místo prodeje měly vytvořit „strategickou rezervu Bitcoinů“. Podle Trumpa by Spojené státy mohly následovat německý přístup, který by zahrnoval uchovávání bitcoinů jako strategického aktiva. Tento nápad vyvolal debaty o potenciální roli Bitcoinu v hospodářské politice USA.

Trumpova myšlenka zaujala kryptokomunitu i investory, kteří vnímají Bitcoin nejen jako investiční aktivum, ale také jako potenciální měnu budoucnosti. Ať už vláda zvolí jakýkoli přístup, prodej zabavených bitcoinů ze Silk Road je další významnou kapitolou v historii Bitcoinu a jeho přijetí v hlavním proudu finančních trhů.

Závěr

Rozhodnutí Nejvyššího soudu a nadcházející prodej bitcoinů znamenají důležitý moment pro trh s kryptoměnami a ekonomickou strategii USA. Aukce v hodnotě 4,4 miliardy dolarů má potenciál ovlivnit ceny a sentiment na trhu s digitálními aktivy, zatímco myšlenky na vytvoření strategických rezerv mohou signalizovat nové způsoby, jakými mohou vlády po celém světě přistupovat k bitcoinu a dalším kryptoměnám.

Přidejte komentář